Vrouwen in de spotlight

De laatste maanden zijn er een paar bijzondere historische romans verschenen, geschreven door vrouwen en over vrouwen die een belangrijke rol spelen in de wereld van de gebroeders Van Lymborch. 

Lydia Rood, beschrijft in de Maagd van Rosendael, de opwinding die ontstaat op slot Rosendael als Marie d’Harcourt, dochter van hoge Franse adel en gerelateerd aan de hertog van Berry, haar entree aan het Gelderse hof maakt als de nieuwe hertogin. Alle ogen zijn op haar gericht want ze moet haar man Reinoud IV een wettige nakomeling bezorgen. Maries hofdame Mia wordt al snel haar vertrouwelinge. Zij probeert te begrijpen waarom het Marie niet lukt een erfgenaam op de wereld te zetten. 

Verrassend is ook Leonora, de eerste hertogin van Gelre van Agave Kruijssen. Een meeslepend verhaal over prinses Leonora van Engeland die als veertienjarig meisje wordt uitgehuwelijkt aan Reinoud II van Gelre, een weduwnaar van tegen de veertig. Tegen de achtergrond van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland probeert Leonora van haar huwelijk een succes te maken. Dat succes lijkt verzekerd nadat zij in korte tijd het leven schenkt aan twee zonen die het voortbestaan van de Gelderse dynastie veiligstellen. Maar dan begint Reinoud te dementeren en neemt zijn raadsheer Moliart de macht over. Johan Moliart wiens stadskasteel nog steeds zichtbaar is in hetzelfde huizenblok waar zich ook het Gebroeders van Lymborch Huis bevindt. Een 14e eeuws gebouw dat bijna niemand kent!

Ook de klassieker van Hella Haasse, Het woud der verwachting is weer leverbaar in de originele omslag met het aprilblad van de gebroeders Van Lymborch. In deze internationale bestseller volgen we het levensverhaal van Charles van Orléans. Zijn trieste levensloop is nauw verweven met de machtsstrijd tussen de concurrerende huizen van Bourgondië en Orléans en met de Honderdjarige Oorlog tegen Engeland. Charles, getrouwd met een kleindochter van de hertog van Berry, wordt gevangengenomen en vijfentwintig jaar lang opgesloten in de Londense Tower. Daar begint hij gedichten te schrijven, melancholieke verzen die van groot zelfinzicht getuigden.

De romans zijn te koop in de winkel van museum het Gebroeders van Lymborch Huis