Gebroeders van Lymborch Huis

Educatie

Middeleeuwse scholendag

Nog enkele plekken vrij!

Nijmegen | 10 tot en met 13 september 2024
Doornenburg | 17 & 18 september 2024

In september organiseert Gebroeders van Lymborch junior in samenwerking met Museum de Bastei, Valkhof Museum en kasteel Doornenburg dit jaar voor de zevende keer scholendagen voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs.


Stap met je klas in de middeleeuwen, op de plek waar het gebeurde.
Hoe zag de omgeving er toen uit? Hoe leefden de mensen?
Wat voor werk deden ze? Wat is er nu nog van te zien?

Over de scholendag

Tijdens de scholendag ligt het accent op kunst en ambacht en op het gebruik van duurzame ambachtelijke producten uit de natuur. De educatieve activiteiten vinden in Nijmegen plaats in en rond de Bastei, het Gebroeders van Lymborch Huis en in het Valkhofpark, waar eens het grootste kasteel van Nederland stond. In Doornenburg vinden de activiteiten plaats op en rond kasteel Doornenburg.

Op één van de ochtenden in Nijmegen of op een ochtend of middag in Doornenburg krijgen de leerlingen drie afwisselende activiteiten aangeboden in groepen van max. 15 leerlingen. Leerlingen gaan tijdens de activiteiten vooral zèlf aan de slag. Creativiteit, zelf ontdekken en ervaren staan centraal.

 

Wat is er te doen?

Professionele kunstenaars en ervaren museumdocenten geven verschillende workshops waarbij tijdloze thema’s in een middeleeuws jasje worden gestoken. Zoals fabeldieren tekenen, kalligraferen, kruidenboter maken, soldatentraining en middeleeuwse muziek maken. Daarnaast breng je wellicht een bezoekje aan de middeleeuwse kelder van het kasteel of het familieatelier van de Gebroeders van Lymborch, schuif je aan bij een bijzonder middeleeuws diner in de Bastei, leer je de kunst van het verdedigen of schiet je met echte kruisboog!

Over de vorige scholendagen waren de leerlingen en leerkrachten zeer enthousiast. Scholen hebben aangegeven dat ze zeker zullen deelnemen aan een volgende editie. Naast de inhoudelijke meerwaarde van het programma, vormt het tevens een leuke start van het nieuwe schooljaar en bevordert het de groepsvorming tijdens De Gouden Weken!

De gebroeders Van Lymborch

De scholendag is geïnspireerd op het levensverhaal en de leefwereld van de drie gebroeders Van Lymborch – Herman, Paul en Johan – in hun geboortestad Nijmegen rond 1400. In die periode was Nijmegen een van de rijkste en belangrijkste steden van Nederland. De drie broers maakten al op heel jonge leeftijd een bliksemcarrière aan het Franse hof. Ze behoorden tot de grootste kunstenaars van hun tijd!

Hier lees je meer over het leven van de gebroeders Van Lymborch.

 

Duurzame middeleeuwen

Zowel het Valkhof in Nijmegen als kasteel Doornenburg zijn omgeven door een bijzonder groen achterland: de middeleeuwer was niet anders gewend! Zijn leefomgeving werd direct bepaald door de seizoenen en door wat het land in zijn directe omgeving hem kon leveren. Duurzaamheid en het gebruik van natuurproducten was in die tijd nog geen keuze, maar de realiteit van elke dag voor iedereen. Immers, de middeleeuwer wist wat in de natuur bruikbaar was. Hij gooide bijna niks weg en hergebruikte alles tot het echt helemaal op was. De middeleeuwse schilder paste in die traditie en maakte zijn eigen pigmenten uit planten en bloemen of het as uit de haard, maalde stenen en gebruikte eigeel als bindmiddel.


"We hebben genoten van de activiteiten, het enthousiasme van de begeleiders en de diversiteit in activiteiten"

Basisschool de Vossenburcht

Alles op een rij

Nijmegen – NOG ENKELE PLEKKEN VRIJ!

Data: dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 september 2024
Locatie: op en rond het Valkhofpark, Gebroeders van Lymborch Huis en de Bastei
Tijden: 9.15-12.30 uur (inloop vanaf 9.00 uur)

Doornenburg – NOG PLEK OP DE MIDDAGEN

Data: dinsdag 17 en woensdag 18 september 2024
Locatie: op en rond kasteel Doornenburg
Tijden: in de ochtend van 9.00 tot 12.00 uur (inloop vanaf 8.45 uur) en in de middag van 12.45 tot 15.45 uur (inloop vanaf 12.30 uur)

Algemeen

Doelgroep: leerlingen van groep 5 t/m 8.
Groepsgrootte: maximaal 15 leerlingen plus een begeleider per groepje (klassen kunnen zich opsplitsen).
Kosten: de kosten voor de scholendag bedragen € 125,- per klas (incl. btw).

Meer informatie?
Mochten er vragen zijn, neem gerust contact op met martine@gebroedersvanlymborch.nl

Hoe meld je jullie school aan?

Scholen kunnen zich tot 28 juni 2024 aanmelden door een e-mail te sturen naar martine@gebroedersvanlymborch.nl.

In Nijmegen is op iedere scholendag op dit moment nog ruimte voor ongeveer 1 klas (die wordt verdeeld in 2 of 3 groepjes). Meerdere klassen zouden we in overleg nog kunnen verspreiden over verschillende dagen.

In Doornenburg is nog plek voor groepen op de middagen.

De groepen worden door de organisatie over de verschillende activiteiten verdeeld waarbij we ervoor zorgen dat iedere leerling een zo gevarieerd mogelijk programma beleeft en naar huis gaat met rijke ervaringen en vol verhalen. Groepen van scholen die eerder al hebben deelgenomen worden zoveel mogelijk ingedeeld bij andere activiteiten. Alle activiteiten zijn onder voorbehoud, de inhoud van het programma kan nog wijzigen.

Mochten er vragen zijn, neem gerust contact op met martine@gebroedersvanlymborch.nl.


"Het was een goed georganiseerde middag met zéér vriendelijke en goede vakkundige begeleiders van de activiteiten"

St. Jacobusschool

Impressie van de scholendag

Bekijk de filmpjes van de scholendag waarin leerlingen vertellen hoe zij de activiteiten hebben ervaren:

Onze Gewaardeerde Partners