Gebroeders van Lymborch Huis

Educatie

Middeleeuwse scholendag

4 tot en met 8 september 2023

Van maandag 4 tot en met vrijdag 8 september organiseert Gebroeders van Lymborch junior in samenwerking met Museum de Bastei en kasteel Doornenburg dit jaar voor de zesde keer scholendagen voor het primair onderwijs.

 

Over de scholendag

Wij willen leerlingen van nu vertellen over het rijke leven in middeleeuws Nijmegen. Daarbij  richten we ons op de tijd van Steden en Staten, de 14e-16e eeuw, de Gouden Eeuw van Gelre (nu Gelderland).

Met de scholendag ligt het accent op kunst en ambacht en op het gebruik van duurzame ambachtelijke producten uit de natuur in de buurt. Daarbij laten we de leerlingen actief zèlf ontdekken en zèlf doen. Eigen creativiteit en dingen maken met de eigen handen speelt een centrale rol. En daarnaast doen we ook leuke en (ont)spannende dingen, zoals muziek en dans, monsters tekenen en modelschilderen, maar ook een kanon afschieten, een speurtocht en nog veel meer.

De drie jonge gebroeders Van Lymborch vormen hierbij de inspiratie. We doen dit aan de hand van hun spannende levensverhaal, leefwereld en ambachtsfamilie in hun geboortestad Nijmegen rond 1400. Het is het verhaal van drie broers die al op heel jonge leeftijd zijn begonnen en een bliksemcarrière maakten aan het Franse hof. Ze behoorden tot de grootste kunstenaars van hun tijd. Voor meer informatie over de gebroeders Van Lymborch: www.gebroedersvanlymborch.nl

De Bastei en kasteel Doornenburg zijn omgeven door een bijzonder groen achterland: de middeleeuwer was niet anders gewend! Zijn leefomgeving werd direct bepaald door de seizoenen en door wat het land in zijn directe omgeving hem kon leveren. Duurzaamheid en het gebruik van natuurproducten was in die tijd nog geen keuze, maar de realiteit van elke dag voor iedereen. Immers, de middeleeuwer wist wat in de natuur bruikbaar was. Hij gooide bijna niks weg en hergebruikte alles tot het echt helemaal op was. De middeleeuwse schilder paste in die traditie en maakte zijn eigen pigmenten uit planten en bloemen of het as uit de haard, maalde stenen en gebruikte eigeel als bindmiddel.

Van 4 tot en met 7 september is de scholendag in Nijmegen (Gebroeders van Lymborch Huis en de Bastei).

Op 8 september is de Middeleeuwse scholendag in kasteel Doornenburg (in de ochtend van 9 tot 12 of in de middag van 12.30-15.30 uur).

Voor wie is de scholendag?

De Middeleeuwse Scholendag is voor alle leerlingen uit groep 5 t/m 8 en vindt plaats in de week van 4 tot en met 8 september van 9 tot 12 uur.  Op één van deze ochtenden krijgen de leerlingen drie afwisselende activiteiten aangeboden in opgesplitste groepen van max. 15. Deze activiteiten worden gegeven door enthousiaste en professionele gastdocenten. Deze scholendag is ontstaan uit de samenwerking van het Gebroeders van Lymborch Huis en de Bastei. Zo combineren we middeleeuwse monumenten met ambacht en kunst!

Bij de aanmelding kun je aangeven welke ochtenden de voorkeur hebben. We verdelen de groepen over de verschillende activiteiten, waarbij we ervoor zorgen dat iedere leerling een zo gevarieerd mogelijk programma beleeft en naar huis gaat met rijke ervaringen en vol verhalen.

De vorige scholendag was voor alle deelnemers een leerzame en leuke dag. De kinderen en docenten waren zeer enthousiast. De scholen gaven aan een volgende editie zeker terug te komen. Doe jij dit jaar ook mee?

‘We hebben genoten van de activiteiten, het enthousiasme van de begeleiders en de diversiteit in activiteiten.’

Basisschool de Vossenburcht, Mijke Strik

Wat is er te doen?

Leerlingen kunnen helemaal terug naar de Middeleeuwen. De activiteiten vinden plaats in en rond de Bastei, het Gebroeders van Lymborch Huis en het Valkhofpark, waar eens het grootste kasteel van Nederland stond. We organiseren ambachtelijke workshops geschoeid op een middeleeuwse leest met ervaren docenten.

Zo bezoek je misschien het Gebroeders van Lymborch Huis aan de Burchtstraat en ga je de 14e-eeuwse kelders in van het atelier van de kunstenaarsfamilie en ontdek je zo de middeleeuwse stad. Of je dwaalt in de Bastei door de middeleeuwse gangen, leert de kunst van het verdedigen en schiet met een (virtueel) kanon! Samen met professionele kunstenaars organiseren we workshops tekenen, schilderen, en kalligraferen met tijdloze thema’s in een middeleeuws jasje.

Hoe kun je jullie school aanmelden?

Scholen kunnen zich voor 15 juli 2022 aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen via een van de knoppen hieronder. 

De Middeleeuwse scholendagen in Nijmegen (Gebroeders van Lymborch Huis en de Bastei) zijn van 3 tot en met 7 september. De Middeleeuwse scholendag in kasteel Doornenburg is op 8 september.

Hoe kun je jullie school aanmelden?

Scholen kunnen zich voor 15 juli 2022 aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen via een van de knoppen hieronder. 

De Middeleeuwse scholendagen in Nijmegen (Gebroeders van Lymborch Huis en de Bastei) zijn van 3 tot en met 7 september. De Middeleeuwse scholendag in kasteel Doornenburg is op 8 september.

De kosten voor de scholendag bedragen € 125,- per klas (incl. btw).

Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met Peter van der Heijden, coördinator educatie Gebroeders van Lymborch Junior, peter@gebroedersvanlymborch.nl tel. 06 53 94 44 66.

Het programma is afhankelijk van het aantal inschrijvende klassen. De organisatie deelt de groepen in over de activiteiten. Alle activiteiten zijn onder voorbehoud, de inhoud van het programma kan nog wijzigen. Ruim vooraf ontvangt de klas een lesbrief ter voorbereiding en het rooster voor de verschillende activiteiten.

Onze Gewaardeerde Partners