Maelwael Van Lymborch Studies lezingen

Maelwael Van Lymborch Studies lezingen

Zaterdag 11 september: 14.00u Heel de wereld in een miniatuur, 15.00u Blote baders

Zondag 12 september: 14.00u Heel de wereld in een miniatuur, 15.00u Getekende Geschiedenis

Entree gratis. Aula in Museum het Valkhof. Maximaal 2 personen per reserveringsverzoek i.v.m. beperkte zaalcapaciteit. Reserveren via secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl.


 • Heel de wereld in een miniatuur

  Nijmeegse kunstenaars als wereldburgers

  Lezing door André Stufkens

  Welke kennis en materialen van andere landen hadden de gebroeders Van Lymborch nodig om hun fabelachtig mooie miniaturen te kunnen maken? Zij, hun opdrachtgevers en handelaren reisden mentaal en fysiek naar de verste uithoeken van de toen bekende wereld: Mongolië, China, Ceylon, India, Afghanistan, Mali, Ethiopië, Egypte, Litouwen, Byzantium, Italië en Jeruzalem. Hoe zie je dat terug in hun werk? De Nijmeegse kunstenaars als wereldburgers.

 • Getekende Geschiedenis

  De pentekeningen in het Berghse Kroniekenhandschrift

  Lezing door Rob Dückers

  In 2017 kocht Museum Huis Bergh in de kunsthandel een verzamelhandschrift met meerdere kroniekteksten die voorzien zijn van tekeningen. Dergelijke geïllustreerde handschriften zijn op zich al zeldzaam, maar wat deze aankoop zeer bijzonder maakte was het feit dat het handschrift oorspronkelijk voor kasteel Huis Bergh bedoeld was. Vooraan in het handschrift bevindt zich namelijk, als een soort eigendomskenmerk, het wapen van de heren van Bergh. Het handschrift kwam dus als het ware na lange omzwervingen weer thuis.

  In deze lezing gaat kunsthistoricus Rob Dückers met name in op de tekeningen die het handschrift illustreren. We kijken naar wat deze illustraties ons vertellen over de tekenaar, waar deze zijn inspiratie vandaan haalde en wat er allemaal uit te leren valt. Ook worden deze tekeningen in een groter verband geplaatst, door ze te vergelijken met tekeningen in andere handschriften en documenten uit de regio. Uit deze bredere context hopen we conclusies te trekken over waar het handschrift mogelijk is ontstaan.

  Het handschrift zelf is te bewonderen in de tentoonstelling ‘Kracht van Kronieken. Het oudste geschiedenisboek van Gelderland komt thuis’, te zien vanaf 21 augustus tot 14 november in Museum Huis Bergh.

 • Blote baders

  Een zeldzame innovatie door de gebroeders Van Lymborch

  Lezing door Jacobus Trijsburg

  De valkenjacht op het augustusblad in de Très Riches Heures bevat een uitzonderlijk aspect, namelijk blote baders in de rivier op de achtergrond. Een element dat tot nu toe in géén ouder kalenderblad vanaf de vroege middeleeuwen is aangetroffen. Ook na de gebroeders Van Lymborch is dit zelden afgebeeld. Tot nu toe is één mogelijke navolging aangetroffen in een mooi getijdenboekje, baders in een rivier op de junipagina in de ‘Huth Hours’, ca. 1485. Het idee om zo’n verfrissende duik af te beelden, is vast niet uit de lucht komen vallen. Alles heeft zijn waarom, zeker bij de gebroeders Van Lymborch. 

Terug naar de rest van het festivalprogramma