In memoriam: Clemens Verhoeven

In Memoriam: Clemens Verhoeven

Clemens Verhoeven is te beschouwen als de grondlegger van heel veel initiatieven van de Stichting Maelwael Van Lymborch. Hij kwam begin jaren 2000 met een serie publicaties die leidde tot de oprichting van onze stichting en de aanleiding werd voor de internationale expositie Nijmeegse meesters aan het Franse hof in Museum Het Valkhof in 2005. Daarna volgde een hele trists aan mijlpalen: het jaarlijkse Gebroeders van Lymborch Festival, een tegeltableau in de Stockumstraat, vier straatnaambenoemingen op de Hessenberg, een Van Lymborchzaal in het stadhuis, een Gebroeders van Lymborch Huis op de plaats van hun atelierwoonhuis aan de Burchtstraat, etc. Een late, maar zeer terechte erkenning van deze grote meesters. Zonder de niet aflatende inspiratie van Clemens was hiervan weinig van de grond gekomen.

De grote passie van Clemens was denken en schrijven. Als gedreven onderwijzer en lagere schooldirecteur was hij een meester in het vertellen van pakkende verhalen die hij altijd fundeerde met gedegen onderzoek. Hij ontwikkelde taalmethodes voor kinderen van migranten en verzorgde de laatste 20 jaar een reeks publicaties over de rijke geschiedenis van Nijmegen en verre omstreken. De onderwerpen waren zeer gevarieerd, maar de toon was altijd herkenbaar Clemens Verhoeven; verrassend, verhelderend, zonder clichés en vooral een plezier om te lezen. In een ander licht, Nooit gebouwd Nijmegen, Valk en hof, Met de tram, De Vierdaagse, Het vergeten korps, De oversteek, De centrale, enzovoorts. Een greep uit een lange reeks, waarbinnen de boeken en artikelen over Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch een constante vormen. 

In augustus 2018 hield hij zijn laatste publieke presentatie bij de uitreiking van het eerste deel van de Maelwael Van Lymborch Studies, waarbij hij als vanouds aftrapt met een subtiele grap.

Voor het eind van dit jaar verschijnt een derde volledig herziene druk van zijn ‘bestseller’, over deze Nijmeegse schildersfamilie als grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Mede-auteur André Stufkens heeft de afgelopen maanden bergen verzet om Clemens de eerste proefdruk aan te kunnen bieden. Dit heeft Clemens zeer geroerd. We hopen dit werk met een voorwoord van Bart van Loo, vanaf half december in het Gebroeders van Lymborch Huis te kunnen aanbieden.

Eerder heeft burgemeester Bruls Clemens nog een koninklijke onderscheiding opgespeld en konden we hem in zijn laatste onverwachte bezoek aan het Gebroeders van Lymborch Huis nog verrassen met de gouden Van Lymborchspeld. 

 

Op 20 september is Clemens Verhoeven zelfbewust en in vrede uit het leven gestapt. Al jaren werd hij gekweld door een progressieve ziekte die hem steeds meer beperkte. Hij wilde graag tot het eind de autonomie behouden, die hij zijn hele leven als een groot goed koesterde. Hoe moeilijk ook, respecteren en waarderen we zijn laatste en meest moedige beslissing. We herinneren hem met een glimlach als een ruimdenkend, erudiet en zachtaardig man vol met intelligente humor. Het grootste plezier dat we hem kunnen doen is zijn werk voortzetten en de betekenisvolle geschiedenissen van stad en land verder uitdragen. Voor Clemens lag ware betekenis niet in het hogere, maar juist in de grenzeloze diepte van ons aardse bestaan.