TRÈS RICHES HEURES: IN 2025 EINDELIJK LIVE TE ZIEN

‘Het is eenvoudiger om de Paus te ontmoeten of de Amerikaanse president te spreken, dan de Très Riches Heures aan te raken’, zo merkte een kunsthistoricus op. Er zijn tot nu toe twee openbare tentoonstellingen geweest waar een breder publiek het manuscript kon bekijken: in 1956, toen Umberto Eco tot de bewonderende bezoekers behoorde, en in 2004. In dat jaar werd ‘De Mona Lisa onder de manuscripten’, zoals Musée Condé in Chantilly het zelf noemt, in een streng bewaakte kapel achter dik glas opgesteld. Iedere week sloeg een medewerker onder streng toezicht van beveiligers een bladzijde om; zo duurde het bekijken van de gehele Rijke Uren inderdaad maandenlang.

In het huidige museum is alleen een facsimile te zien, die op een pagina is opengeslagen. In het Gebroeders van Lymborch Huis in Nijmegen is overigens naast deze zelfde facsimile wel het originele boek -zij het gefilmd- in te zien en door te bladeren. Dit gebeurt enkel op verzoek tijdens een rondleiding in het Huis!

Van juni tot oktober 2025 zal Musée Condé in Chantilly groots uitpakken met een speciale tentoonstelling van de eerste drie katernen van de Très Riches Heures  met daarin de wereldberoemde kalenderbladen. Momenteel wordt het kostbare boek met zijn 206 folios aan een materiaal-technisch onderzoek onderworpen. Dat maakt de aangekondigde expositie extra bijzonder. Met een dergelijk onderzoek worden letterlijk nieuwe lagen ontdekt en zal het manuscript eeuwenlange geheimen prijsgeven. Omdat ook de Belles Heures uit het Metropolitan Museum of Art in New York wordt uitgeleend, zal het de belangrijkste expositie over de Nijmeegse gebroeders Van Lymborch ooit worden.

Pieter Roelofs, hoofd beeldende kunst van het Rijksmuseum en lid van de tentoonstellingscommissie bestempelt het al als ‘het event van de eeuw’. Lees hier verder op de site van de MVL-Studies. Vanuit het Gebroeders van Lymborch Huis zullen er in 2025 tal van activiteiten rondom dit bijzondere event worden georganiseerd.

Bron: Maelwael Van Lymborch Studies