Uitslag schilderwedstrijd 2019

uitslag schilderwedstrijd 2019

Het team schilderwedstrijd bestaande uit Carla Dijs, Jasper Rongen en Hubert Hendriks was blij verrast met de inzendingen. We mogen dit jaar constateren dat de kwaliteit blijft toenemen en dat de weg voor professionals open ligt. Wellicht gaan we in de toekomst een splitsing maken tussen professionals en semi professionals.
 
Ook voor de onze stichting Maelwael van Lymborch is de kwaliteitsslag een opsteker. Onze gebroeders hebben niet voor niets een goed voorbeeld gegeven. Welkom Thuis is niet meteen een makkelijk thema, maar creatief denken heeft tot een grote variëteit aan interpretaties geleid.
 
Het meest helder in de opdracht is het schilderij van Jeanne Jeurissen en zij heeft ook lange tijd aan kop gestaan bij de publieksjury.
 
De publieksjury heeft zich uiteindelijk met een meerderheid geschaard achter een met de actualiteit spelende interpretatie van het decemberblad van Michiel Wolberink. genaamd: “Ik hou er van”. Of deze publiekskeuze gesponsord wordt door een niet nader te noemen hamburgerbedrijf blijft in het ongewisse.
 
De vakjury bestaande uit Michel Alders, Sjaak Kaashoek en Carla Dijs heeft gekozen:
 
Jeanne mag gerust zijn met haar tweede plaats bij het publiek, want zij is ook als tweede gekozen door de vakjury genaamd: “Welkom Thuis, gebroeders van Lymborch” Zowel in thema als in beeldtaal  worden we meegenomen naar Nijmegen dat hartelijk de gebroeders ontvangt. Techniek en uitvoering zijn verzorgd en voeren de kijker mee.
 
Ontegenzeggelijk is het werk: “Thuis bij de Hertog van Berry” van grote kwaliteit. Als organiserend team zijn we blij verrast met deze kanttekening bij  “Welkom Thuis” in Nijmegen. De jongens mogen dan terug zijn, maar de hertog blijft in Frankrijk trots achter met hun werk. Jos van Riswick heeft een bijdrage geleverd aan het verhaal en aan hem is dan ook de eerste prijs toegekend.
 • Titel: Er waren eens…

  Maker: Michiel Wolberink 

  Omschrijving: Er waren eens….drie broers. Het sprookje waarin ze thuiskomen op de Burchtstraat 63 in Nijmegen is werkelijkheid geworden. De vogels zijn binnengevlogen. Maria heeft achter het raam op hen gewacht. Maar wat moeten we denken van de draak die ook van de open deur gebruik maakt? Is dat de duivel??

  Materiaal: Gouache (gevernist) op berkentriplex
  Formaat: 15×16 cm

 • Titel: Ik hou ervan

  Maker: Michiel Wolberink 

  Omschrijving: Het is van alle tijden dat eten een basisbehoefte is van mens en dier. Van lekker eten houden we allemaal. Door de tijden heen zijn we op verschillende wijzen aan ons voedsel gekomen. Werd er in de middeleeuwen nog volop gejaagd, tegenwoordig kunnen we overal ter wereld ons voedsel bij bekende fastfoodketens kopen. Hoe kunnen we nu en in de toekomst op duurzamere manieren in onze wereldwijde voedselbehoefte voorzien? Dit schilderij is gebaseerd op de jachtscene van het maandblad December uit het middeleeuwse getijdenboek ‘Très Riches Heures’ van de Gebroeders van Lymborch.

  Materiaal: Gouache (gevernist) op berkentriplex
  Formaat: 21×28 cm

 • Titel: “Bezinning”

  Maker: Susanne Reifenschweiler 

  Materiaal: Acryl op doek. Linoleum printen
  Formaat: 50×70 cm

 • Titel: “Thuis”

  Maker: Susanne Reifenschweiler 

  Materiaal: Acryl op doek, afgewisselend met Linoleum printen
  Formaat: 50×70 cm

 • Titel: Welkom thuis Serenade
  Maker: Frederyke Meeuwesen
  Omschrijving: Locatie Ooijpolder. Inspiratie: natuur, dieren, bloemen, boerenleven, kleurgebruik van de Gebroeders van Lymborch.
  Materiaal: Paneel beschilderd met pigmenten opgelost in eigeel.

 • Titel: Wachter naast pilaar
  Maker: John Kranen
  Materiaal: Gemaakt met balpen, potlood en viltstift

 • Titel: In het atelier

  Maker: Ulrich Suberg

  Omschrijving: Het gaat hier om een Atielier-interieur. De voorstelling is los gebaseerd op de Gebroeders van Lymboirch en hoe zij mischien in hun werkplaats hebben geleefd.

  Echter is dit een verzinbeelding van het creatieve proces, door de eerste stap, de schetsen en tekenen (Conceptie), de twede stap, het maken van de verf (Preparatie) en tot slot het schilderen zelf (Realisatie).

  Materiaal: Olieverf op papier
  Formaat: 19×25 cm

 • Titel: Weerzien

  Maker: Rosanne de Boer 

  Omschrijving: Dit schilderij op A4-formaat is gemaakt met aquarelverf en acrylverf rond het thema van de schilderswedstrijd: welkom thuis. In de middeleeuwen waren ambachtslieden en kunstenaars zoals de Gebroeders van Lymborch soms jaren van huis om elders in de leer te gaan en de kost te verdienen. Twee familieleden zien elkaar een lange tijd niet door omstandigheden maar blijven met elkaar verbonden door alles heen. Voor hen geldt niet: uit het oog, uit het hart. De hoop elkaar eens weer te zien – thuis te komen – is de droom die hen staande houdt. De Gebroeders van Lymborch zullen ook vaak verlangt hebben naar het weer zien van hun familie in Nijmegen, de stad waar ze opgroeiden en het schildersvak leerden.

 • Titel: Welkom in mijn droomkasteel!

  Maker: Helmi Megens

  Omschrijving: In het werk van de gebroeders van Lymborch zien we vele prachtige middeleeuwse kastelen op de achtergrond. Het heeft me altijd gefascineerd hoe men in die tijd zulke kastelen (en dan met name ook nog boven op een berg) kon bouwen, met de middelen van die tijd…
  In mijn verbeelding zie ik een jonkvrouwe voor een raam op de uitkijk of haar charmante ridder al in zicht is. En als ze hem ziet wuift ze met een wit zakdoekje om hem ” welkom thuis” te heten.
  In onze moderne tijd gebeurt dat niet meer…..
  Daarom heb ik in mijn miniatuur een droomvoorstelling van een kasteel op een berg als onderwerp gekozen en in de stijl van de gebroeders uitgevoerd in acryl verf op een doekje van 23 x 12 cm

 • Titel: Welkom thuis

  Maker: Barbara Nooijen

 • Titel: Welkom thuis

  Maker: Hans van Uden

  Omschrijving: Eenvoudige compositie met beperkt palet. Huisje in sneeuwlandschap omringd door enkele bomen. Er loopt een paadje naar een verlichte deur.

 • Titel: Hittegolf

  Maker:Holger Becken

  Omschrijving: Olieverf op hout (2019), 42 cm x 59,5 cm

 • Titel: Welkom thuis, Gebroeders van Lymborch

  Maker: Jeanne Jeurissen

  Techniek: tempera op paneel.
  Afmetingen: 300 x 400 mm

  Omschrijving: De gebroeders van Lymborch, ter paard, worden met heel veel enthousiasme en trots verwelkomd in het Middeleeuwse Nijmegen door de notabelen van de stad. Hun voortreffelijke meesterschap heeft bijgedragen aan de bekendheid van de stad.

  Onder de indruk van hun werk tijdens de grote expositie in het Valkhofmuseum, wil ik hen eer aan doen door hun stijl te benaderen met materialen, die ook in hun tijd werden toegepast. Ik heb tempera (ei-verf) en bladgoud gebruikt en gekeken naar de diverse afbeeldingen van hun werk om tot een compositie te komen. Prachtig vind ik het om te zien, als hun werk uitvergroot wordt het nog steeds heel sterk is.

 • Titel: Thuis bij de Hertog van Berry

  Maker: Jos van Riswick

  Omschrijving: Olieverf op paneel, 66x39cm)

  Zo stel ik me voor dat de Hertog van Berry thuis zat te lezen in een van zijn getijdenboeken. In het schilderij zijn twee pagina’s van Tres Belles Heures te zien, een met de zodiac en een met Maria, een verwijzing naar onze eigen Mariken.

 • Titel: Home is where the heart is

  Maker: Samanta Zwaag

  Omschrijving:Het Café de plak is voor mij een plek om thuis te komen, maar niet alleen voor mij , ook voor vluchtelingen, travestieten en homofielen, kortkom alle mensen in allerlei soorten smaken, kleuren en geuren, ze zijn er welkom.

Titel: De trap op naar huis

Maker: Joke Poot