Openingsprogramma

Gebroeders van Lymborch

Openingsprogramma

Gebroeders van Lymborch Zondag: Welkom Thuis

De grondleggers van de Nederlandse schilderkunst keren terug naar hun familieatelier. Op zondag 25 augustus opent het Gebroeders van Lymborch Huis op Burchtstraat 63 in Nijmegen, bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de gebroeders het vak geleerd hebben. Ter gelegenheid van deze opening is er de hele dag een vermakelijk programma in middeleeuwse sferen.

Openingsprogramma: Gebroeders van Lymborch Zondag

De Gebroeders van Lymborch Zondag op 25 augustus staat in het teken van het thema ‘Welkom Thuis’. Om de gebroeders welgemoed te onthalen zijn er de hele dag middeleeuwse activiteiten inclusief een feestelijke openingshandeling.

In de ochtend zal in de Stevenskerk een speciale middeleeuwse kerkdienst plaatsvinden. De mis begint met een indrukwekkende entrada waarna zich een kerkdienst geïnspireerd door de late middeleeuwen ontvouwt. Hierna is er een uitgebreide middeleeuwse brunch met allerlei bourgondische lekkernijen bij de Waagh. Entreebewijzen voor deze brunch zijn via de website of aan de deur verkrijgbaar.

De Gebroeders van Lymborch zullen, vergezeld door diverse ‘levende miniaturen’, zich daarna begeven naar hun huis op Burchtstraat 63. Hier worden ze feestelijk onthaald door burgemeester Bruls en tal van middeleeuwse personages. De burgemeester, Duc de Berry en de gebroeders zullen rond 13:15 het Gebroeders van Lymborch Huis openen en de winnaar van de jaarlijkse schilderwedstrijd bekend maken. Na de opening pronken de levende miniaturen met hun rijke gewaden en wordt er uitleg over gegeven. De rest van de middag kunnen bezoekers genieten van een kort eerste kijkje in het huis. Entreebewijzen zijn ter plaatse gratis te krijgen volgens het ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’ principe.

Van 12 tot 17.30 uur is er op de Burchtstraat een middeleeuwse ambachtenmarkt en veel middeleeuws vermaak zoals muziek, theater en kinderspelen. Je kan ook meewerken aan een gezamenlijk schilderwerk door Diederik Grootjans waarop de gebroeders zelf geportretteerd worden. Dit kunstwerk zal kort na 17:00 afgerond en gepresenteerd worden.

Gebroeders van Lymborch Huis

Het Gebroeders van Lymborch Huis wordt een nieuwe historische en culturele trekpleister. Bezoekers leren hier meer over het leven en de kunstwerken van de familie Maelwael Van Lymborch. Tijdens openingstijden (voorlopig alleen op vrijdag, zaterdag en zondag) en op afspraak kan men rondgeleid worden door de kelders en de achterzaal, waar o.a. een film en nauwkeurige replica’s van werken van Maelwael en de getijdenboeken te bezichtigen zijn.

Programma

Middeleeuwse kerkdienst in de Stevenskerk

9.30 uur – Inloop | 10.00 – 11: 15 – Kerkdienst

 

Middeleeuwse brunch in De Waagh

11.15 – 13.00 uur – Een middeleeuws getinte brunch in De Waagh. Bourgondisch buffet met warme en koude gerechten, inclusief koffie en thee en sappen.

Kosten voorverkoop: € 18,50 – GESLOTEN

Kosten aan de deur: € 21,00

 

Feestelijke opening Gebroeders van Lymborch Huis

(Burchtstraat 63, Nijmegen)

12.00 – 17.30 uur – Middeleeuwse ambachtenmarkt, muziek, theater, kinderspelen en meer!

13.00 uur – Feestelijk onthaal door de hele Burchtstaat: een optocht door de Gebroeders van Lymborch vergezeld door diverse ‘levende miniaturen’

13.15 uur – Openingshandeling Gebroeders van Lymborch Huis door burgemeester Bruls en prijsuitreiking Gebroeders van Lymborch schilderswedstrijd

14.00 – 17.30 uur – Neem een eerste kijkje in het Gebroeders van Lymborch Huis!

17.00 uur – Presentatie van het gezamenlijke schilderwerk vervaardigd door het publiek