Graaf en gravin van Vlaanderen met gevolg op festival Jabbeke

Op het voormalige kasteelterrein Oosthof in Jabbeke werd in het weekend van 9 en 10 juli 2022 voor het eerst een middeleeuws festival georganiseerd, in de traditie van de steekspelen  in het nabij gelegen Brugge. In het oude kasteel heeft de beroemde schrijver Jacob van Maerleant gewoond.

Als Marsilius Van Inghen Geselscap (een deelgroep van de Gebroeders van Lymborch) waren we uitgenodigd om als grafelijk gezelschap present te zijn op het festival. Met 10 deelnemers zijn we naar Brugge afgereisd: Marco & Lianne, Uta & Ton, Marijke & Jos, René & Margot, Bernard en Joris. 

Zaterdagochtend maakte we deel uit van de optocht, zaterdagavond waren we uitgenodigd om tijdens het middeleeuwse banket in de Oosthof toelichting te geven op onze kostuums en de kunst van de drie Lymborch broeders.

Als adellijk gezelschap mochten we op twee dagen ’s middags zitting nemen op de eretribune van het Steekspel, samen met de schout en schepen van Jabbeke. Zo’n 20 ridders te paard, waaronder ook enkele geduchte jonkvrouwen, braken vele lansen voordat uiteindelijk een Franse ridder met de eer ging strijken. Hij mocht uit onze handen een magnum fles Belgisch bier ontvangen.

Tussen de steekspelen door werd de veldslag om het kasteel nagespeeld, met bijna 100 soldaten en boogschutters, alsmede natuurlijk enkele kanonnen die bulderden.

Volgens de VRT nieuwssite was het evenement in Jabbeke met ruim 450 re-enacters op een terrein van bijna 3 hectare het grootste middeleeuwse festival ooit in Vlaanderen georganiseerd. Er waren diverse locaties met elk een eigen tijdvak, van vroege tot late middeleeuwen.

Het was een prachtig evenement met veel Belgische en Franse groepen, alsmede enkele Nederlandse groepen. Ons gezelschap mocht overdag verblijven bij de Hanze Compagnie uit Kampen, waar de grote luifel een welkome beschutting bood tegen de zon. Intussen konden we hun ambachten bewonderen, zoals smeden, touwslagen en borduren.

We hebben genoten van het mooie weer en de leuke contacten. Als Marsilius Geselscap plannen we nog meer bezoeken aan festivals in Nederland, Duitsland en België.

Organisatie: Joris Leijten & Uta Meier